Régi idők játékai - a DOSBox használata az Ubuntu Linux rendszeren

Akik emlékeznek még a DOS-korszakban megismert és kedvencükké vált játékprogramokra, azok örülni fognak a most következő leírásnak. Bemutatom, honnan tudjuk beszerezni ma a régi kedvenceinket, és ha már megvan, játszunk is velük nosztalgiából.

1.) Letöltés és telepítés

Telepítsük fel a szükséges csomagot - dosbox - Terminál-ból:

sudo apt-get install dosbox

vagy Synaptic csomagkezelő segítségével.

2.) Használat

Először is nézzünk szét - például - az Abandonia címen található weboldalon és töltsük le a játékokat, amelyekkel játszani szeretnénk.

Tömörítsük ki a /home/felhasználónevünk könyvtáron belül egy üres mappába - pl.: dosgames. Indítsuk el a DOSBox alkalmazást - Alkalmazások -> Játék -> DOSBox Emulator.

Tanulmányozzuk át a használható parancsokat és utasításokat az INTRO valamint a HELP parancsok kiadásával.

Egy alapértelmezett virtuális meghajtót kapunk, amely a Z betűjelet kapja és a DOS rendszer számára szükséges állományok lesznek megtalálhatóak rajta. Létre kell hoznunk egy saját virtuális meghajtót, amelyet az általunk kiválasztott betűjellel fogunk tudni elérni. Pl.: C betűjelű meghajtó létrehozásához és a /home/felhasználónevünk/dosgames könyvtár tartalmának hozzárendeléséhez az alábbi parancs kiadása szükséges:

mount c /home/felhasználónevünk/dosgames

Ennek sikeres végrehajtása után lépjünk is át erre az útvonalra:

c:

Nincs más teendőnk, mint kilistázni ennek tartalmát - dir parancs - és megnézni az előzőleg kicsomagolt játékprogram könyvtárának pontos megnevezését - fontos, mivel a DOS rendszerben 8 karakter lehetett maximálisan ennek a hossza - és lépjünk be a CD könyvtárnév parancs kiadásával. Itt listázzuk ki ismét a tartalmat - dir - vagy dir /p, ha sok állomány található -, hogy láthassuk az indítófájl pontos nevét - pl.: RUNME.BAT és ennek begépelésével indítsuk el a programot.

A DOSBox ablakát menet közben bármikor teljes képernyős módra is válthatjuk az ALT+ENTER billentyűk együttes lenyomásával - majd vissza ugyanígy.

3.) Kapcsolódó weboldalak

- A DOSBox hivatalos oldala

- A DOSBox oldala a Wikipedia-n

- Régi játékok ingyenes letöltése I.

- Régi játékok ingyenes letöltése II.

- Régi játékok ingyenes letöltése III.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.